Portret W.H. Gispen door Eva Besnyö (1953)

Kent u dit prachtige portret van Willem Hendrik Gispen al?
De foto is gemaakt door Eva Besnyö, een van de bekendste vrouwelijke fotografen van Nederland, in 1953. In hetzelfde jaar richt W.H. Gispen het bedrijf Kembo op samen met zakenpartner R.J. Meijer. De letters van KEMBO zijn een afkorting voor ‘Kom Eerst Maar Bij Ons’, vermoedelijk een sneer in de richting van het bedrijf Gispen, waar W.H. Gispen in 1949 was vetrokken.

Het is dan ook geen wonder dat W.H. Gispen hier poseert met meubelen van Kembo. De stoel is een prototype uit 1952 en lijkt enigszins op de later geproduceerde Kembo stoel no. 205 uit 1954. De stoelpoten zijn van gemoffeld staal en de schuimrubberen zitting is met kunstleer (ook keuze uit andere stoffering) bespannen. De lamp staat bekend als no. 1502 en was in 1954 net in productie gegaan. Het materiaal bestaat uit gemoffeld staal en geelkoperen pootjes.

W.H. Gispen werkte van 1953 tot en met 1960 als ontwerper bij Kembo.

Het Maria Austria Instituut, onderdeel van het Stadsarchief in Amsterdam en gevestigd in het gebouw De Bazel, herbergt en conserveert een omvangrijke collectie foto’s van Nederlandse fotografen. Behalve Eva Besnyö maakten de fotografen Jan Versnel, Waldo van Suchtelen, Cor van Weele en Ad Windig ook foto’s van Gispen-meubelen, interieurs en fabrieksprocessen. Een aantal hiervan is online te zien op de website van de MAI:

http://www.maibeeldbank.nl/beeldbank/indeling/gallery?q_folder_id=181&ti…