Gispen Erfgoeddag

Programma Gispen erfgoeddag:

Uitgebreide informatiemarkt
In de voormalige koffiebranderij van de Van Nellefabriek kunt u een bezoek brengen aan een informatiemarkt met de volgende stands:

Laat uw buismeubel beoordelen door experts
Een team van Gispen experts is aanwezig om te beoordelen of uw meubelstuk door Gispen is gemaakt. Neem het meubelstuk (of een goede foto) dus mee naar de erfgoeddag! De experts kunnen u ook adviseren over (her) stoffering en restauratie.

Presentatie herstofferen Gebroeders van der Stroom B.V.
Herstofferen is één van de specialiteiten van Gebroeders van der Stroom uit Asperen. Het is de manier om een Gispen designklassieker een nieuw leven te geven.

Verkoop van Gispen Classics door Dutch Originals
Verschillende ontwerpen van W.H. Gispen uit de jaren dertig van de vorige eeuw worden tot op de dag van vandaag gemaakt door Dutch Originals. Dutch Originals brengt ook klassiekers van andere ontwerpers opnieuw op de markt.

Verkoop van de Gispen Home Collection
De Gispen Home Collection is speciaal gericht op design voor in huis.

Business Art Service
Tegen aantrekkelijke prijzen worden kunstwerken te koop aangeboden.

Presentatie van het werk van fotograaf Piet Gispen
Piet Gispen – kleinzoon van W.H. Gispen – is een veelzijdige en vindingrijke fotograaf en ontwerper. Zijn specialisme is portret- en architectuurfotografie.

De Stichting Gispen Collectie en de Stichting Vrienden Van Nellefabriek
Het officiële nominatiedossier van de Van Nellefabriek voor de UNESCOwerelderfgoedlijst ligt ter inzage bij de Stichting Vrienden Van Nellefabriek. Deze stichting zal ook een selectie historische objecten tonen, zoals speciaal voor de fabriek ontworpen Gispen stoelen en Van Nelle-reclamemateriaal.
De Stichting Gispen Collectie exposeert enkele bijzondere stukken uit het Gispen Museum in Culemborg en verkoopt boeken over design en moderne architectuur.

Films over Gispen & de Van Nellefabriek

Bij Wilkhahn worden documentaires en historische films getoond over de Van Nellefabriek, Gispen en Huis Sonneveld. Deze films kunt u gratis bekijken.

Rondleidingen door de Van Nellefabriek

Rondleidingen van 45 minuten, verzorgd door professionele gidsen van Rotterdam ArchiGuides, beginnen tussen 11:00 en 15:30 om het kwartier in de voormalige branderij. Deelname aan een rondleiding kost € 6,- per persoon. Het maximaal aantal deelnemers per rondleiding is 20 personen. U kunt tot 27 oktober een plek reserveren door een e-mail te sturen naar erfgoeddag@stichtinggispencollectie.nl met duidelijke vermelding van uw naam, het aantal personen en de aanvangstijd van uw voorkeur. U betaalt op de dag zelf.

Lezingen & vernieuwde website

In ‘Achter Glas’ – de presentatieruimte van de branderij – worden lezingen gegeven over de cultuurhistorische betekenis van Gispen en de Van Nellefabriek. Hier wordt ook de vernieuwde website van de Stichting Gispen Collectie gepresenteerd. In ‘Achter Glas’ zijn maximaal 80 zitplaatsen beschikbaar. Het bijwonen van de lezingen kost € 2,- per persoon per lezing. U kunt tot 27 oktober een plaats reserveren door een e-mail te sturen naar erfgoeddag@stichtinggispencollectie.nl met de vermelding van uw naam, het aantal personen en de titel van de lezing. U betaalt op de dag zelf. Op de erfgoeddag worden er – zolang de voorraad strekt – kaarten verkocht in de voormalige koffiebranderij van de Van Nellefabriek.

11:15
Korte presentatie van de vernieuwde website van de Stichting Gispen Collectie

11:30
Ir. Joris Molenaar, architect & directeur Molenaar & Co architecten
Gispen en het architectenbureau Brinkman en Van der Vlugt

12:30
Leonard Kooy (kleinzoon van de heer Albertus Sonneveld, Van Nelledirecteur, en mevrouw Gésine Sonneveld-Bos), voorzitter van Stichting Behoud Interieur Huis Sonneveld en bestuurslid van de Stichting Vrienden Van Nellefabriek
Huis Sonneveld, een museumwoning met Gispen lampen en meubelstukken

Na de lezing van Leonard Kooy zal acteur Paul van Soest een uniek Gispen voetenbankje uit Huis Sonneveld schenken aan de ‘Stichting Behoud Interieur Huis Sonneveld’

13:30
Dr. Hetty Berens, conservator ‘Het Nieuwe Instituut’
Gispen en Rotterdam

14:30
Prof. dr. Timo de Rijk, hoogleraar Design Cultures aan de Vrije Universiteit in Amsterdam
Design in de 20ste en 21ste eeuw en de betekenis van Gispen

15:30
Prof. dr. Marieke Kuipers, hoogleraar cultureel erfgoed Technische Universiteit Delft
Van Nelle en de Wereld. Het nominatieproces voor de Werelderfgoedlijst

In ‘Achter Glas’ zijn maximaal 80 zitplaatsen beschikbaar. Het bijwonen van de lezingen kost € 2,- per persoon per lezing. U kunt een plaats reserveren door een e-mail te sturen naar erfgoeddag@stichtinggispencollectie.nl met de vermelding van uw naam, het aantal personen en de titel van de lezing. U betaalt op de dag zelf. Op de erfgoeddag worden er – zolang de voorraad strekt – kaarten verkocht in de voormalige koffiebranderij van de Van Nellefabriek.

Andere opengestelde Gispen locaties in Rotterdam

Tijdens de erfgoeddag kunt u gratis de Waalse kerk (hoek Schiedamse Vest 190 Pierre Baylestraat 1), Huis Sonneveld (Jongkindstraat 12) en het Chabot Museum (Museumpark 11) bezoeken. In 1924 ontwerpt W.H. Gispen kroonluchters, lampen, kachels en psalmborden voor de Waalse kerk. Voor de modernistische villa van de Van Nelle-directeur Sonneveld levert Gispen in 1933 onder andere meubels, trapleuningen en lampen. Het Chabot Museum is gevestigd in een soortgelijke villa die in 1938 is gebouwd voor de Rotterdamse industrieel C.H. Kraayeveld. In het Chabot Museum worden speciaal vanwege de erfgoeddag vroege buismeubelen getoond uit het begin van de jaren dertig van de vorige eeuw.

Adres & bereikbaarheid
Van Nelle Ontwerpfabriek B.V.
Van Nelleweg 1
3044 BC Rotterdam