Telefooncel Gispen

NOSTALGIE EN GISPEN: HET TELEFOONCELLENBOEK VAN ROTTERDAM

Vele decennia maakte de telefooncel deel uit van de publieke ruimte. Begin jaren dertig verscheen de standaard PTT-telefooncel, een ontwerp van de Rotterdamse architecten Brinkman & Van der Vlugt, bekend van De Kuip en Van Nellefabriek, en uitgevoerd door de firma Gispen. Vanaf 1965 kwam de vierkante telefooncel, model 1100 (de afmeting in millimeters van het grondvlak). In de jaren tachtig volgde de driehoekige telefooncel en vanaf de jaren negentig kwamen er telefoonzuilen in het stadsbeeld.

Beeldend kunstenaar Gyz La Rivière is de maker van Het Telefooncellenboek van Rotterdam. Aan de hand van circa 200 foto’s van meer dan 120 verschillende telefooncel-locaties neemt hij u mee door de stad, met de telefooncel als leidraad. De foto’s komen uit uiteenlopende collecties, archieven en beeldbanken, zoals het Nederlands Fotomuseum, Stadsarchief Rotterdam, ANP en diverse privécollecties.
La Rivière’s eigen werk ontbreekt ook niet, kunstwerken voor zijn expositie ‘Out of order’ maken integraal onderdeel uit van het boek.

MEER INFORMATIE?
U kunt Het Telefooncellenboek van Rotterdam bestellen bij uitgever Trichis.
Kijk op de website van beeldend kunstenaar Gyz La Rivière voor een impressie van de tentoonstelling ‘Out of order’.Op de foto ziet u een telefooncel op het Beursplein in Rotterdam. De foto is gemaakt door Cas Oorthuys (1957-1960).