Gispen, Kamman en de ‘Nieuwe Fotografie’

Dinsdag 24 juni begint in het Chabot Museum in Rotterdam een tentoonstelling over het werk van Jan Kamman (1898 – 1983), fotograaf van het modernisme.

In het midden van de jaren twintig van de vorige eeuw werkte Jan Kamman veelvuldig met Willem Hendrik Gispen samen. Vanaf 1928 maakte Kamman foto’s voor de Giso lampencatalogi. Gispen gebruikte een fotomontage van Kamman in een affiche voor Gisolampen. De fotomontage bestond uit uitgeknipte en zwaar geretoucheerde foto’s van de Gisolampen no. 27 en no. 118. Op het affiche steken zij af tegen een rode balk. Het ontwerp voor het affiche werd gebruikt als voorzijde voor de Gisolampen catalogi 25 en 26.

Jan Kamman was een vroege vertegenwoordiger van de Nieuwe Fotografie. De fotografen van deze modernistische stroming benadrukten het functionele, mechanische en objectieve karakter van de fotografie. Hun foto’s kenmerkten zich door zakelijke en haarscherpe beelden. Soms experimenteerden zij met ongebruikelijke gezichtspunten en afsnijdingen. De productfoto’s die Kamman vanaf 1928 voor Gispen maakte onderscheiden zich in scherpte en contrast van de foto’s in de eerste Giso lampencatalogus. Gispen was zelf overigens ook geen onverdienstelijk fotograaf. Met zijn zakelijke foto’s sloot hij aan bij de Nieuwe Fotografie.

De tentoonstelling over het werk van Jan Kamman in het Chabot Museum duurt tot en met 3 november 2014.