W. van Osselen

Willem van Osselen (1900-1968) werd in Frankfurt am Main geboren. Hij volgde in Delft de opleiding tot scheepsbouwkundig ingenieur. In 1932 werd hij zakelijk directeur bij Gispen, terwijl W.H. Gispen artistiek directeur van het bedrijf werd. W.H. Gispen wilde vooral esthetische producten maken en wilde niet ten koste van de esthetische kwaliteit geld besparen. Dit laatste was echter wel nodig om het bedrijf draaiende te houden. Van Osselen zag de toekomst van het bedrijf meer in het maken van serieproductie van plaatstalen kantoormeubelen.

In 1935 kwamen de eerste Stalachrome-meubelen op de markt. De Tweede Wereldoorlog zorgde ervoor dat de productie van deze meubelen kwam stil kwam te liggen. Door de fabriek tijdens de oorlog draaiende te houden, voorkwam Van Osselen dat de metaalarbeiders in Duitsland te werk zouden worden gesteld. Philips en Fokker behoorden in deze tijd tot de opdrachtgevers. De verkoop van oorlogsproducten zorgde voor voldoende geld om de lonen te kunnen doorbetalen. Na 1945 ontwierp Van Osselen het President bureau. Samen met Hoffmann ontwierp hij daarnaast de President bureaustoel.

Nadat Wim Rietveld in 1957 vertrokken was als ontwerper, ontstond er een samenwerkingsverband tussen Van Osselen, Cordemeyer en Holleman. Holleman verzorgde het tekenwerk voor nieuwe constructies, materiaalonderzoek en prototypes onder leiding van Van Osselen. Cordemeyer trad op als adviseur. Van Osselen verliet in 1967 het bedrijf Gispen.

Belangrijkste producten:
1950 President bureau no. PR 7762
1953 President bureaustoel no. 357 in samenwerking met Ch. Hoffmann