J.J.P. Oud

Jacobus Johannes Pieter Oud (1890-1963) werd in Purmerend geboren. Hij volgde teken- en bouwkundelessen aan kunstnijverheidsschool Quellinus, de Rijksnormaalschool voor Tekenonderwijzers in Amsterdam en aan de Technische Hogeschool in Delft. Hij werkte bij verschillende architectenbureaus en werd zelfstandig architect in 1911. Hij ontwierp naast gebouwen ook meubels, lampen en interieurs.
J.J.P. Oud was, net als W.H. Gispen, lid van de Rotterdamse Kring en van Opbouw. In 1920-1921 werkten de ontwerpers samen bij het volkswoningenproject in Tussendijken en in 1920-1922 in Spangen, Rotterdam. Daar voerde de firma Gispen smeedijzeren hekken uit naar ontwerp van Oud. Het contact met Oud was belangrijk voor de artistieke ontwikkeling van Gispen. Oud zorgde ervoor dat Gispen zijn idee├źn over verlichting wereldkundig kon maken door zijn contacten met de redactie van het boek Innenrame, dat in 1928 gepubliceerd werd.
Oud en Gispen werkten samen aan de Pianolamp. Gispen heeft de lamp, die niet voor de firma was ontworpen, opgenomen in de standaardcollectie zonder de naam van Oud te noemen. Dit heeft de vriendschap niet geschaad, maar Oud heeft daarna geen zaken meer gedaan met het bedrijf Gispen.

Belangrijkste product voor Gispen:

1928 Pianolamp no. 404