Gispen in Collecties

Hier vindt u een selectie van instellingen waar u meer informatie over het bedrijf Gispen en W.H. Gispen kunt vinden en een lijst van musea met meubelen en lampen van Gispen in de collectie.

Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE)
De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed ontwikkelt en verspreidt kennis die het beheer, behoud en toegankelijkheid van erfgoedcollecties ondersteunt en verbetert. De RCE beheert zelf ook een omvangrijke kunstcollectie en zorgt voor een optimale zichtbaarheid. De RCE is onderdeel van het Ministerie van OCW.
Stichting Gispen Collectie heeft de Gispen Collectie (voor een deel verzameld door het bedrijf Gispen en vanaf 1996 verzameld door de Stichting Gispen Collectie) in 1994 ondergebracht bij het Nederlands Architectuur Instituut. In 1999 heeft het Nederlands Architectuur Instituut de meubelcollectie overdragen aan de RCE. De RCE beheert de grootste Gispen Collectie van Nederland. U kunt in de collectie van de RCE zoeken door op de onderstaande link te klikken en in de database de naam van Gispen in te vullen bij ‘naam vervaardiger’.

Het Nieuwe Instituut
Het Nieuwe Instituut in Rotterdam is een museum voor architectuur, design en e-cultuur. Het Nieuwe Instituut herbergt ook het Rijksarchief voor de Nederlandse architectuur en stedenbouw, en een internationaal georiënteerde bibliotheek. Als kennisinstituut voorziet het in mogelijkheden voor onderzoek en biedt een platform voor discussie. Door middel van tentoonstellingen en publicaties wil Het Nieuwe Instituut zowel het professionele werkveld als het grote publiek informeren, inspireren en stimuleren.
In 1994 heeft de firma Gispen een collectie meubelen en het bedrijfsarchief (over de periode 1916 – 1966) aan het NAi geschonken. Het NAi is in 2013 samen met Premsela (design) en Virtueel Platform (e-cultuur) opgegaan in Het Nieuwe Instituut. Het beheer over de collectie meubelen is in 1999 overgedragen aan de RCE maar het bedrijfsarchief (waaronder verkoopcatalogi, reclamemateriaal, foto’s, glasnegatieven en de bedrijfsdagboeken van directeur W. van Osselen) berust nog bij Het Nieuwe Instituut en kan voor bestudering worden opgevraagd in de studiezaal.

Musea met meubeld of lampen van Gispen in hun collectie:
Stedelijk Museum Amsterdam

Centraal Museum Utrecht

Museum Boijmans Van Beuningen
Museum Boijmans Van Beuningen toont oude en moderne kunst, toegepaste kunst en design. Het museum bezit een van ’s werelds belangrijkste collecties tekeningen en prenten. Samen met de opzienbarende tijdelijke tentoonstellingen, het restaurant dat uitkijkt op de beeldentuin en de prachtige jaren dertig architectuur staat de collectie garant voor urenlang kunstgenot.

Gemeentemuseum Den Haag

Archiefinstellingen met stukken over Gispen in de collectie zijn:
Gemeentelijke Archiefdienst Rotterdam (GAR)

Haags Gemeentearchief

Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie (RKD)