Willem Kernkamp (1911-1990)



De heer mr. Kernkamp (voorzitter DOS) .*17 mei 1966


Mr. Gerhard Willem Kernkamp werd in 1967 algemeen directeur van Gispen en daarmee de opvolger van Willem van Osselen die al sinds 1932 bij Gispen werkzaam was. ‘Het bij elkaar brengen van partijen’ zag Kernkamp als een van zijn belangrijkste kwaliteiten. Hij was een bestuurder pur sang en op een aantal terreinen liet Kernkamp zijn talent als bestuurder zien. Bekendheid kreeg hij als voorzitter van FC Utrecht.

De naam Willem Kernkamp zal velen als bekend in de oren klinken vanuit zijn inzet als sportbestuurder in Utrecht. Als voorzitter van de eredivisionist DOS was hij in 1970 betrokken bij de totstandkoming van FC Utrecht. FC Utrecht ontstond uit een fusie tussen de voetbalclubs DOS, Elinkwijk en Velox. In 1981 verkeerde FC Utrecht in zwaar financieel weer en de voetbalclub vroeg surseance van betaling aan. Als interim-voorzitter van FC Utrecht van 1981-1984 wist Willem Kernkamp een faillissement van FC Utrecht te voorkomen. De belangrijke rol van Willem Kernkamp bij Gispen is echter minder bekend.
Willem Kernkamp was na zijn studie rechten enige tijd werkzaam als advocaat in Utrecht. Hij kwam in 1946 bij Gispen om de exportorganisatie op te bouwen. In 1949 werd hij gepromoveerd tot algemeen verkoopleider. In deze functie richtte hij zich onder meer op de verdere op- en uitbouw van de binnenlandse dealerorganisatie. In 1953 maakte hij deel uit van een studiegroep die een rondreis van 7 weken maakte door de Verenigde Staten en hij leerde daar veel over het ‘planmatig benaderen van de markt’. 
‘Het bij elkaar brengen van partijen’ zag Willem Kernkamp als een van zijn belangrijkste kwaliteiten. Ervaring op dit gebied bracht hij mee vanuit zijn vroegere werkzaamheden als advocaat. Uit de lijst van de vele nevenfuncties die hij vervulde, blijkt het hart van Willem Kernkamp bij bestuurlijke aangelegenheden te liggen. Zo was hij, naast zijn bestuurlijke functies in de sport, onder meer voorzitter van de Vereniging van Stalen Meubelfabrikanten (VSM), een branchevereniging van de werkgeversorganisatie Federatie van Metaal en Electrotechniek (FME), vicevoorzitter van de Féderation Européenne du Mobilier Metallique de Bureau (F.E.M.B.) , vicevoorzitter van de Federatie voor Nederlandse Export (Fenedex) en voorzitter van de geschillencommissie van de Raad van Overleg in de Metalektro (ROM), die geschillen behandelde over de uitleg van de CAO voor de metaalindustrie. 
In 1959 werd Willem Kernkamp benoemd tot adjunct-directeur. In deze hoedanigheid was hij ook betrokken bij de fusie van Gispen’s Fabriek voor metaalbewerking N.V. met Lips Brandkasten en Slotenfabrieken N.V. in 1964. Lips fabriceerde, naast sloten en brandkasten, ook plaatstalen kantoormeubilair. Wim van Osselen werd na de fusie voorzitter van de Raad van Bestuur van de holding Lips en Gispen N.V. waarvan de aandelen genoteerd waren aan de Amsterdamse effectenbeurs. Willem Kernkamp ging zich na de fusie steeds meer met algemene werkzaamheden bezig houden. Ed Vroom, afkomstig van het in 1962 door Gispen overgenomen bedrijf Staalmeubel N.V., nam de dagelijkse leiding over de commerciële activiteiten voor zijn rekening. 
Na de pensionering van Wim van Osselen in 1967 kwam er een nieuwe samenstelling van de Raad van Bestuur van de holding Lips en Gispen. Ben Lips werd voorzitter en Willem Kernkamp trad toe als lid en werd tevens algemeen directeur van Gispen’s Fabriek voor metaalbewerking N.V. Hij richtte zich steeds verder op het algemeen beleid en de groepspolicy. Ook eiste de ondernemingsraad meer van zijn tijd op. Als voorzitter van de ondernemingsraad van Gispen voelde hij zich vanzelfsprekend als een vis in het water. Hij hield zich daar bezig met ‘netelige problemen’ zoals de winstdelings- en vakantieregeling. 
In 1971 werd Lips en Gispen N.V. overgenomen door het Engelse bedrijf Chubb and Son’s Lock and Safe Company Ltd. Ben Lips trad toe tot de board of directors van Chubb. Het Verenigd Koninkrijk zou in 1973 lid worden van de Europese Economische Gemeenschap (EEG), de voorloper van de Europese Unie (EU). Chubb wilde door deze overname haar positie op de Europese markt versterken. Hierbij ging de aandacht uit naar de slotenfabriek Lips. Het assortiment van Gispen was niet de reden voor de overname maar zat nu eenmaal in de boedel. Op bestuurlijk vlak viel er voor Willem Kernkamp in deze periode uiteraard weer veel te doen. 
In 1976 bereikte Willem Kernkamp de 65-jarige leeftijd en ging hij met pensioen. Hij werd als algemeen directeur van Gispen opgevolgd door Ed Vroom, die zich naast het algemene beleid, in tegenstelling tot Willem Kernkamp, ook altijd bleef richten op het commerciële beleid. Na zijn pensionering werkte Willem Kernkamp nog 11 jaar als advocaat bij Van Benthem & Keulen advocaten in Utrecht. Zijn uitgebreide netwerk bezorgde hem veel klandizie hetgeen hem wel eens deed verzuchten ‘ al weer teveel zaken te hebben aangenomen’. 

Willem Kernkamp was een erudiete persoonlijkheid die, mede geholpen door zijn lengte van 1.95 meter en zijn markante hoofd, veel gezag uitstraalde. Zijn belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van het bedrijf Gispen bleef vaak onderbelicht. Gispen is veel dank verschuldigd aan Willem Kernkamp: een bestuurder pur sang!