Wat is er te doen?

> FILM

THE PROOF OF THE PUDDING
Cinema de Balie – AMSTERDAM
woensdag 15 maart 2023 om 11.30 uur
Filmhuis de Spiegel (Royal Theater) – HEERLEN
maandag 20 maart 2023 om 20.00 uur
NatLab – EINDHOVEN
maandag 3 april 2023 om 20.00 uur


In 1972 werd het nieuwe gebouw van de verzekeringsmaatschappij Centraal Beheer aan de Prins Willem Alexanderlaan in Apeldoorn in gebruik genomen. Het ontwerp was van de architect Herman Hertzberger en het gebouw werd ingericht door Gispen met het Gispen AZ programma volgens de destijds nieuwste inzichten over kantoortuinen.

In de documentaire The Proof of the Pudding van Patrick Minks en Jaap Veldhoen staat het Centraal Beheer-gebouw in Apeldoorn centraal. Het gebouw staat al zo’n tien jaar leeg en Herman Hertzberger, inmiddels 90 jaar oud,  wil het gebouw een nieuw leven geven: ‘het is van meet af aan het idee geweest dat die ruimte-eenheden geschikt zouden zijn voor een andere invulling, zoals woningen.  Dat is de gedachte van het structuralisme, dat je iets maakt wat zich leent om op verschillende manieren gebruikt te worden.’ Hij noemt de transformatie ‘the proof of the pudding’ omdat zijn structuralistische idealen uit de jaren 60 en 70 al beoogden dat gebouwen flexibel en duurzaam moesten zijn.

> MUSEUM

Witkar te zien in Evoluon

DE TOEKOMST VAN GISTEREN
Evoluon – Eindhoven
12 september 2022 – 25 maart 2023

Het Evoluon in Eindhoven is heropend met de expositie RetroFuture. De expositie neemt je mee in de belevingswereld van toekomstdenkers, dromers en kunstenaars met design, kunst, wetenschap en film. Ook Gispen is hier te zien: met een witkar waarvan de kuipstoeltjes werden ontworpen!

Meer informatie?
Kijk op de website van Next Nature.


< < < GEWEEST > > >


> ART FAIR

Giso lamp 456

BRAFA ART FAIR
Brussels Expo |HEYSEL – Brussel
Galerie Van den Bruinhorst – stand 123
29 januari – 5 februari 2023

Op de Brafa Art Fair in Brussel is van W.H. Gispen de zeldzame Giso no 456 vloerlamp te zien in de stand van Galerie Van den Bruinhorst uit Kampen. Het lampgedeelte werd in 1930 ontworpen als onderdeel van een kroonluchter voor de entree van een herensociëteit en werd doorontwikkeld tot de Giso no 456 vloerlamp.

Meer informatie?
Meer bijzonderheden over de Giso no 456 vloerlamp zijn te vinden op de website van Galerie Van den Bruinhorst.

> RONDLEIDING

Dudok Architectuur Centrum bij avond

RONDLEIDING ‘HET LICHT VAN DUDOK’
Dudok Architectuur Centrum – Hilversum
• vrijdag 23 december 2022

• donderdag 29 december 2022
• woensdag 4 januari 2023

Beleef de effecten van het bijzondere lichtplan van Dudok! Samen met een gids ontdek je hoe Dudok als geen ander speelde met de effecten van licht en kleur. In nauwe samenwerking met de pionier van de moderne verlichting Gispen zorgde Dudok voor een feestelijke, maar tegelijk ook monumentale uitstraling van het gebouw. Ontdek bijvoorbeeld de bollampen van Gispen in de Raadzaal.

Meer informatie?
Kijk voor het programma en de kosten op de website van het Dudok Architectuur Centrum.

> ERFGOEDDAG

ERFGOEDDAG 2022
Postkantoor Neude – Utrecht
14 mei 2022

Impressie erfgoeddag 2022
Ter gelegenheid van het 25 jaar bestaan van Stichting Gispen Collectie in 2021 organiseerde SGC een erfgoeddag op 14 mei 2022 in het voormalige postkantoor op de Neude in het hart van Utrecht met verschillende exposities, masterclasses, lezingen en een pop up store.
Kijk naar het filmpje en beleef onze erfgoeddag!