Korte geschiedenis

De wortels van Gispen liggen in Rotterdam, waar industrieel ontwerper W.H. Gispen op 4 september 1916 aan de Coolsestraat zijn bedrijf opende: de Kunstsmederij WH Gispen & Co. Gispen was zowel een innovatief ontwerper als ondernemer en maakte deel uit van de internationale functionalistische avantgarde. Onder zijn leiding ontwikkelde het bedrijf zich in de jaren twintig tot de eerste fabriek in Nederland met seriefabricage van stalen buismeubilair voor woning- en kantoorinrichting. Uit die periode dateren ook de befaamde Giso-lampen.

In de jaren dertig produceerde Gispen onder meer iconen als de fauteuil 412 met bakelieten armleggers en Stalachrome, een nieuwe productlijn van plaatstalen kantoormeubilair.

De band met Rotterdam was zeker in die begintijd belangrijk. Veel bekende gebouwen, waaronder het vroegere hoofdkantoor van Unilever, de Van Nelle fabriek, het raadhuis en het Huis Sonneveld, maar ook het interieur van de SS Rotterdam en de bestuurskamer van het Feyenoordstadion, werden door Gispen ingericht.

Na de oorlog, in de ‘Goed Wonen’-periode, volgden ontwerpen voor het moderne wooninterieur, maar ook voor het kantoor. Gaandeweg zou Gispen zich volledig richten op het ontwikkelen en realiseren van innovatieve kantoorinrichting.

De kernwaarden van toen -innovatie, kwaliteit en design- zijn vandaag de dag nog steeds de kernwaarden van Gispen.

Lees meer over het bovenstaande portret van W.H. Gispen gemaakt door Eva Besnyö (1953)