OPEN MONUMENTENDAG 14 EN 15 SEPTEMBER 2024

LANDELIJKE OPENING BIJ RAADHUIS VAN DUDOK IN HILVERSUM 

Op vrijdag 13 september 2024 zal het startsein voor de jaarlijkse Open Monumentendag in Hilversum worden gegeven, met een spectaculaire lichtprojectie op het iconische Raadhuis van Dudok en een lichtkunstroute langs diverse monumenten in de stad.

Burgemeester Van den Top: “Wij zijn verheugd om dit jaar de openingsstad van Open Monumentendag te mogen zijn. Als mediastad hebben wij natuurlijk een mooie link met het thema ‘Routes, netwerken en verbindingen’, wat dit jaar leidend is tijdens Open Monumentendag. Daarnaast bestaat Hilversum in 2024 precies 600 jaar en past dit culturele openingsfeest perfect in onze feestelijke programmering.”

Meer informatie?
Bekijk hier de locaties van de lichtkunstroute.

HILVERSUM

Het Raadhuis van Dudok
Het Raadhuis van Hilversum is het hoogtepunt in het oeuvre van Willem Marinus Dudok (1884-1974). In nauwe samenwerking met W.H. Gispen, de pionier van de moderne verlichting, zorgde Dudok voor een feestelijke, maar tegelijk ook monumentale uitstraling van het Raadhuis van Hilversum. 
Op zaterdag en zondag 14 en 15 september kunt u tussen 10.00 uur en 17.00 uur meedoen aan een verkorte rondleiding met torenbeklimming. U moet zich wel van tevoren aanmelden.

Meer informatie?
Kijk op Dudok Architectuur Centrum.

AVRO Studio’s
In 1934 kreeg het architectenbureau Merkelbach & Karsten opdracht tot het ontwerpen van een studiogebouw voor de AVRO. Zij realiseerden dit ontwerp met behulp van hun chef de bureau, de Hongaarse architect Alexander Bodon (1906 – 1993), die een belangrijk aandeel had in de detaillering en inrichting. Voor de AVRO studio’s maakte Gispen tussen 1936 en 1940 door de architecten Merkelbach, Karsten en Bodon speciaal ontworpen meubelen; theaterstoelen, muzieklessenaars, microfoonhengsels, stapelstoelen voor musici, meubelen voor de bestuurskamers, signaal- en telefoonstandaards. 
Op zaterdag en zondag 14 en 15 september kunt u tussen 11.00 uur en 16.00 uur meedoen aan doorlopende rondleidingen.

Meer informatie?
Kijk op voormalige AVRO-studio’s.

ROTTERDAM

Route de Schie keer drie: op de fiets langs de Van Nelle fabriek
Deze route langs de Delftse Schie, de Schiedamse Schie en de Delfshavense Schie toont je het belang van waterwegen voor de ontwikkeling van handel én van steden. De Schie speelde een grote rol in het ontstaan van Delft, Rotterdam en Schiedam. Met deze waterwegen waren de steden aangesloten op een netwerk van binnenwateren en dat was weer belangrijk voor het transport van goederen en mensen. Precies bij Overschie splitste de originele Schie in de in 1350 gegraven Rotterdamse Schie (die bij Hofplein uitkwam) en de in 1391 gegraven Delfshavense Schie, die naar Delfshaven loopt. In een tijd waarin Holland groeide en veel handel voerde, was de Schie een slagader die steden via trekvaartverbindingen aan elkaar koppelde.
Samen met de architecten Brinkman en Van der Vlugt richtte vormgever W.H. Gispen het hoofdkantoor van de Van Nelle Fabriek in. De dubbele wachtbank met radiator was een spraakmakend element in het hoofdkantoor van de Van Nelle Fabriek.

Meer informatie?
Kijk voor de fietsroute op OMD Rotterdam 2024.

Huis Sonneveld
Huis Sonneveld is een van de best bewaard gebleven woonhuizen in de stijl van Het Nieuwe Bouwen. De vrijstaande villa uit 1933 werd ontworpen door architectenbureau Brinkman en Van der Vlugt in opdracht van Albertus Sonneveld, een van de directeuren van de Van Nellefabriek. Bijna alle meubels en lampen in het huis zijn afkomstig van de firma Gispen, soms speciaal voor de Sonnevelds gemaakt.

Meer informatie?
Kijk op Huis Sonneveld

UTRECHT
Utrecht doet op zaterdag 14 september mee aan Open Monumentendag met dit jaar als thema: Utrecht verbindt! Ook sluit ze aan op het landelijke en Europese thema: erfgoed van routes, netwerken en verbindingen. Op deze dag wordt onder meer het 100-jarig jubileum van het iconische Rietveld Schröderhuis gevierd.

Rietveld Schröderhuis
In 1924, dit jaar 100 jaar geleden, werd dit bijzondere huis door de Utrechtse architect Gerrit Rietveld ontworpen in opdracht van  Truus Schröder. De vierkante vlakken en het kleurgebruik zijn geheel volgens de principes van De Stijl. Het is een relatief klein familiehuis, maar doordat sommige wanden verschoven kunnen worden ontstaat een flexibele binnenruimte. Mevrouw Schröder woonde tot haar dood in 1985 in het huis. Sinds 2000 staat het op de UNESCO Werelderfgoedlijst.
Op zaterdag 14 september is het Rietveld Schröderhuis geopend van 11.00 uur tot 17.00 uur.

Meer informatie?
Kijk op Rietveld Schröderhuis.

Huis van Ravesteyn
Naast het Rietveld Schröderhuis vindt u op de Prins Hendriklaan nog het woonhuis van Sybold Van Ravesteyn (1889-1983). Hij  was als architect vanaf de jaren ’20 van de vorige eeuw nauw verbonden aan de Nederlandse Spoorwegen. Voor het hele land ontwierp hij stations en seinhuizen, ook in Utrecht. Deze villa uit 1932 ontwierp hij voor zichzelf in de stijl van het Nieuwe Bouwen.
Op zaterdag 14 september is Huis van Ravesteyn geopend van 10.00 uur tot 17.00 uur.

Meer informatie?
Kijk op Huis van Ravesteyn.

Het stadhuis
Het stadhuis is in de 16e eeuw ontstaan door samenvoeging van middeleeuwse woonhuizen. Door de eeuwen heen is het complex vele malen verbouwd en uitgebreid, totdat dit het gehele bouwblok innam. De neoclassicistische gevel aan de stadhuisbrug is van stadsarchitect J. van Embden (1823).
Zaterdag 14 september kunt u ‘Gluren achter de stadhuismuren’ en een indruk krijgen van het interieur van het stadhuis. Gispen verzorgde de totaalinrichting van het vernieuwde ‘huis van de stad’. Hiernaast zijn er diverse dingen te doen, zoals het bekijken van de RTV documentaire ‘Het Stadhuis van Utrecht, ons huis vol verhalen’ en is er een speurtocht voor de kinderen door de Raadzaal.

Meer informatie?
Kijk op Stadhuis.
Nieuwsgierig naar het interieur? Kijk op project Stadhuis Utrecht.